I juldagarna

Av Johanna Andersson

”Dags för Svenska kyrkan att överväga bojkott av Israel så långt det går? Bosättningspolitik ej acceptabel”  25/12

Så skriver stiftsadjunkt Anna Karin Hammar på twitter på självaste juldagen. Apropå det klargörande internationelle chefen för Svenska kyrkan Erik Lysén gjort i Expressen idag om Svenska kyrkans pågående julkampanj, skriver Hammar:

”Här är Svenska kyrkans officiella inställning. Själv tycker jag att man bör överväga mera bojkott pga bosättningspol”

Bojkott så långt det går och mera bojkott är alltså något Svenska kyrkan bör överväga. Hammar är en av dem som varit med om att forma Svenska kyrkans utrikespolitiska hållning i fråga om Israel, så hennes önskemål om att överväga utökad bojkott kan få ett faktiskt inflytande över kommande kyrkliga ställningstaganden.

Följer man Hammars twittrande under dagarna efter jul hittar man många inlägg som handlar om detta ämne. Två ord förekommer flera gånger: bojkott och apartheid.

”Tänker att två tankar behöver få tänkas: att Israel är en apartheidstat i sin nuvarande bosättningspolitik;att Israel är judars upprättelse.” 26/12.

Hammar fortsätter sedan resonemangen om Israel som apartheidstat och hänvisar till personer som delar denna uppfattning och kan ge den särskild legitimitet:

”Sydafrikas representant i Ramallah säger att det är värre än i Sydafrika” 27/12

Eftersom det är ett anmärkningsvärt påstående att en representant för Sydafrika menar att Israel är en värre apartheidstat än Sydafrika var, ställde Kristen opinion en direkt fråga om vilken representant för Sydafrika som sagt detta och i vilket sammanhang. På detta svarar Hammar:

”Har hört det muntligt av sydafrikanska i Palestina oktober 2012 och ska försöka hitta skriftlig källa till er.” 28/12

I ett något senare twitter är det till och  med många sydafrikaner som gjort bedömningen, även om den skriftliga källan ännu inte redovisats:

”israelerna själva använder begreppet apartheid, hafrada, och många sydafrikaner har gjort bedömningen” 28/12

”Hafrada”  betyder ungefär ”separation” men här försöker Hammar få in alla de associationer som ryms i begreppet ”apartheid” i dess sydafrikanska tappning. Källor på sydafrikansk representant som tycker apartheidregimen i Israel är värre än den var i Sydafrika har ännu inte presenterats. Istället länkar Hammar till en bok av Jimmy Carter för att stärka den egna positionen och hänvisar till de gemensamma åsikter de två tydligen delar i detta sammanhang.

Att Hammar önskar utvidgade bojkotter framgår tydligt och det ska bli intressant att följa om hon kan få Svenska kyrkan att gå med på denna ännu mer tillskärpta linje mot Israel. Kanske kan det hela bli klart till nästa års julkampanj?

https://twitter.com/annakarin1951

http://www.expressen.se/debatt/kyrkan-vill-inte-sluta-med-israeliska-varor/

http://www.expressen.se/debatt/vilka-fler-lander-ska-kyrkan-bojkotta/

http://www.gp.se/nyheter/ledare/1.2224494-en-ensidig-kampanj-fran-svenska-kyrkan

10 reaktioner på ”I juldagarna

  1. Men frågan Anders G är väl om du själv tycker att parallellen m rasåtskillnadspolitik är riktig. Vilka andra länder bojkottar svenska kyrkan? Kina pga Tibet? Marocko pga Vädtsahara? Och är inte Israel regionens enda demokrati där tex HBT människor kan existera? Enligt fn s defenition av antisemitism handlar det om oproportionerligt negativ uppmärksamhet på Israel. Så vad säger Du?

  2. Anders, jag antar att det är du. Citera ur respektive konstitution tidigare Sydafrikas och nuvarande Israels och påstå inte. Jag antar att du menar rasismens Sydafrika och demokratins Israel? Hur menar du? Belägg dina oerhört hårda påståenden. Menar du att Israel konstitutionellt är en rasistisk stat? Och hur ser du då på de mänskliga rättigheterna i Gaza och Västbanken? Citera och belägg.

  3. Leif Carlsson,
    Hemskheter i Kina (Tibet) och Marocko/Västsahara gör inte Israel till en demokrati av europeisk standard. Det är ett dåligt argument.

    Jag köper inte argumentet om att kritik av Israel skulle vara antisemitism. Nazisternas folkmord på romer, judar, osv hade inte med Israel att göra, det handlade om rasism som inte var kopplad till sionism.

Kommentarer inaktiverade.