Utsatta kristna

Av Annika Borg

Jag minns ett nyhetsinslag i radion för drygt ett år sedan. Då hade tidiga rapporter börjat komma om att kristna förföljdes och mördades i Syrien. (Fast kunskapen om kristnas situation hade givetvis funnits längre än så). Journalisten, Johanna Sjöwall, ägnade hela reportaget åt att misstänkliggöra uppgifterna om en attack mot en kyrka, uppgifter som kom från olika källor. Slutsatsen blev att kristna inte var utsatta. Jag minns att jag tänkte att det var en mycket märklig, obehaglig och vinklad vinkel. 

Förutom tidningar som Dagen och Världen idag, och för rättvisans skull i viss mindre utsträckning Kyrkans tidning, har inte den kunskap om kristnas utsatthet i Mellanöstern och världen som finns ansetts ha något nyhetsvärde i etablerade medier i Sverige. Det finns givetvis svar på frågan varför det har varit – och fortfarande – är så. För det är ju inte så att det inte har ett stort nyhetsvärde att rapportera om att Mellanöstern snart är – är? – tömt på kristna till exempel. (Kristna palestinier har dock nått fram i nyhetsrapporteringen, det ska sägas.) Mellanöstern är  tömt också på judar, förutom Israel då förstås.

Att den utsatta och livshotande situationen för kristna i världen nu uppmärksammas ibland är självklart ett steg i rätt riktning. Mellanöstern är inte det enda området där det leder till döden att vara kristen, den afrikanska kontinenten har förutom andra konflikter, även dessa problem. Mer om det borde vi också höra, läsa och se. 

När kyrkorna i höstas tog sig samman och hade en manifestation, också ett steg i rätt riktning, handlade det om de kristna, inte minst i Syrien. Men trots detta förmådde man inte kalla saker vid dess rätta namn, utan manifestationen kallades en manifestation för ”utsatta troende”. Det finns givetvis ett svar på frågan varför här också. Att medierna vinklar märkligt är en sak, men att SKR och andra inblandade inte kunde kalla detta för en Manifestation för utsatta kristna är uppseendeväckande. Har det då egentligen någon betydelse när saken i sig var god? Ja, det har det. För det handlade om att uppmärksamma de kristnas situation, och då ska det sägas. Klart och tydligt. Så varför en omskrivning?

Läs viktigt inlägg av SKR och Wejryd HÄR

Läs Kathpress HÄR

Läs Cecilia Wikström HÄR och HÄR

Läs den pågående diskussionen på Dag Sandahls blogg.

Läs Kjell Albin Abrahamsson HÄR

Läs Erik Helmerson HÄR

 

8 reaktioner på ”Utsatta kristna

 1. I rättvisan namn skall dock sägas att Svenska Dagbladet de senaste månaderna har haft en och annan artikel (och ett ledarstick, om jag minns rätt) om de kristnas utsatta situation i Mellanöstern.

 2. Glöm inte att våldet mot de kristna i mellanöstern blott är en köttslig aspekt av det uråldriga andliga kriget. Mediebevakningen i väst är en annan aspekt på samma strid.

  Men det är inte givet att de köttsliga framgångarna är avgörande i en andlig strid. Evangelikala delar av internet surrar av rykten om stora skaror konvertiter till kristendomen i Mellanöstern. Skaror som i många fall i sitt hjärta gjort Jesus till Herre men ännu inte vågar ta steget offentligt. Många blir martyrer just nu men det blev många under romarnas förföljelser också och ändå var det Kristi Kyrka som gick segrande ur den striden.

 3. Göran, inlägget gör inga anspråk på att gå igenom allt som skrivits nu när man börjar uppmärksamma de kristnas situation eller ge en heltäckande bild, utan syftet är att uppmärksamma en brist i medierapporteringen där man nu kan se olika steg i rätt riktning. /Annika

 4. Antalet kristna minskar i hela den muslimska världen pga hot, trakasserier, våld och förföljelse.
  Detsamma gället de kristna i Judea och Samaria i allmänhet och i Bethlehem i synnerhet.
  Men när det gället de senare har många svenska kristna i bl.a. SK, Diakonia och Bilda fabricerat en egen förklaring; det är den israeliska ockupationen som är orsaken till kristen exodus från just dessa områden
  Vederbörande Israelfiender känner uppenbarligen inte till Vare sig Occams rakkniv eller att Israel är det enda land i Mellanöstern där antalet kristna ökar (något).

Kommentarer inaktiverade.