Zlatans kulfång

Av Johanna Andersson
 
Som våra trogna läsare vet är Kristen Opinions redaktion djupt splittrad i frågor som rör jakt. Därför har inte redaktionen enats i någon gemensam tolkning av den nya Volvoreklamen där Zlatan Ibrahimovic medverkar och några jaktscener ingår.
 

Inledningsvis kan motvilligt medges att denna reklamfilm uppvisar vissa könsstereotyper. Hustrun Helena Seger står i första sekvensen innanför ett fönster och tittar ut. Kvinnan är inomhus medan mannen är  utomhus. Sedan förekommer hon i filmen tillsammans med barnen och i en intim situation i sängen med sin man. Zlatan däremot är oftast utomhus och ensam, alternativt är han tillsammans med andra män i en exklusivt manligt homosocial situation på en fotbollsplan. Han eldar, bastar, dyker i isvak, springer, jagar, hanterar vapen, spelar fotboll och tränar. Enkelt uttryckt så behärskar han elementen. Och så  kör han förstås en hel del bil av ovan angivna fabrikat i ett vintrigt landskap. Men han vistas alltså också korta stunder inomhus, är då tillsammans med sin fru, han leker med barnen och bär en trött liten son till nattens vila.

Så till jaktscenerna. Zlatan bedriver ensam smygjakt på kronhjort (naturligtvis, hur skulle det se ut om han ägnade sig åt grytjakt på grävling eller satt på pass i timmar på något hygge i förhoppning om att en råbock skulle dyka upp?). Han avstår i skarpt läge skott mot en ståtlig hjort. Han har sprungit efter den genom en snöig skog. Han bär snygg kamoflageklädsel för vinterjakt. Kikarsiktet är inte av billigaste sorten. Det syns inte på bilden vad han har för hörselskydd, vilket tyder på att det handlar om ett skydd som är litet, personligt utprovat och därmed dyrt. (Bössan har inte ljuddämpare, så någon typ av hörselskydd har han.) Till sist har Zlatan alltså hjorten på kornet. Men kulfånget ser något osäkert ut, vilket innebär att en ansvarstagande jägare bör avstå skott. Dessutom står hjorten ogynnsamt. (Zlatan skulle i situationen behöva skjuta den rakt framifrån, vilket ger mindre träffyta, större risk för skadeskjutning och risk att kulan går igenom hela djurets kropp och förstör mycket kött. Önskvärt är istället en rak sidoträff.)

Så Zlatan avstår skott. Kanske på grund av kulfånget, kanske för att undvika skott rakt framifrån, kanske för att hjorten är så vacker. Också scenen när han har möjlighet att skjuta men väljer att ta ner sitt vapen är mycket vacker, även om den naturligtvis kunde utsättas för en maktanalys. Delar av Kristen Opinions redaktion är nu helt beredd att strunta i kritiken mot filmens påstådda nationalism, nordiska exotism och till och med patriarkalism. Eller annorlunda uttryckt: det där med fotboll och volvobilar har jag inga synpunkter på  men en god jägare är jag alltid beredd att försvara.

2 reaktioner på ”Zlatans kulfång

Kommentarer inaktiverade.