Att befästa gränser

Av Annika Borg

Vad menar hon, prästen i Västra Skrävlinge Ann Aldén, när hon i det senaste numret av Kyrkans tidning påstår att ”Idag har det blivit omöjligt att bevaka gränser. Det sköljer in kippor, turbaner och slöjor, och jag kan bara stå i flödet och berätta om det som är viktigt för mig.”

För det första: två tredjedelar av Malmös judar har lämnat regionen, så att de ”sköljer in kippor” (maskulint definierade judiska trosbekännare) är inte sant. 

För det andra: Aldén beskriver andra genom deras tänkta kollektiva religiösa attribut, medan hon själv är en individ: ”det som är viktigt för mig”. De andra ”sköljer in”, identifierade genom yttre attribut. Hon säger sig däremot ”stå i det flödet” som en individ med ett ärende bland de kollektivt definierade. Hon, individen, står. Kippor, turbaner och slöjor – ett kollektiv – sköljer in och flödar.

Att Svenska kyrkan har 13 procent tillhöriga där Aldén är, vänds till att förlorad makt ändå är något positivt för Svenska kyrkan. Som exempel på positivt samarbete Svenska kyrkan får vara med på nämns Islamic Center i Malmö. Men hur var det med Islamic Center när Uppdrag Granskning häromåret gjorde reportage om kvinnosynen? 

I reportaget i Kyrkans tidning nämns också att kvinnorna, utpekade som grupp, lagar linsgrytor på en restaurang som anställer ”invandrarkvinnor” och bakar bullar och att Aldén ska köpa med sig deras fikonmarmelad. 

Man försöker upphäva gränser genom att befästa gränser. Aningslöshet eller panik? 

 

3 reaktioner på ”Att befästa gränser

  1. Hej Annika!
    Har du en länk till Anns artikel? Har försökt men inte lyckats hitta den i Kyrkans tidning.
    Antar att ”skölja in” betyder strömma in? och i så fall vore det intressant att få nys om nån sk judisk invandring:-) eller kanske kipporna bara sköljde med.
    EL

Kommentarer inaktiverade.